Få et uforpligtende tilbud
Vi kontakter dig indenfor 24 timer
Eltavlen er en central del af de elektriske installationer i ejendomme og private hjem, og har til formål at beskytte personer og inventar mod skader.
Det er derfor vigtigt at den er udstyret med de korrekte komponenter, samt sikring for at disse virker efter hensigten, da den ellers ikke yder den nødvendige beskyttelse.
Det har siden 1. juli 2008 været lovpligtigt for alle danske boliger at være forsynet med fejlstrømsrelæ af typen HFI eller HPFI, i dag i fagsprog, kaldet RCD. RCD’et er vigtigt, fordi det beskytter dig mod elektrisk stød ved bl.a. overgange på brugsgenstande og direkte kontakt med spændingsførende dele af installationen.
De fleste ældre boligtavler overholder ikke længere de krav som man stiller til en ny eltavle i dag. Det er f.eks. ikke længere lovligt at installere HFI-afbrydere som vist i billedet til højre.
Dette skyldes at denne type RCD ikke beskytter mod de jævnstrømme som moderne elektriske apparater og brugsgenstande generer. Man er derfor ikke beskyttet mod elektrisk stød på disse dele af installationen med en gammel HFI-afbryder og bør derfor få denne udskiftet til en HPFI-afbryder i stedet, hvilket også er kravet i alle nye eltavler. Denne type beskytter netop mod de jævnstrømme som den gamle HFI-afbryder ikke kunne detektere.
Samtidig er det vigtig at man tester sit RCD jævnligt på test knappen, da metallet inden i relæet med tiden kan irre fast og ikke længere kan bryde ved en evt. fejlstrøm.
Yderligere stilles der i dag også krav om transientbeskyttelse, også populært kaldet lynbeskyttelse, i de fleste nye tavler.
Et eksempel på en transientbeskyttelse kan ses i billedet til højre.
Denne komponent beskytter mod strømme som kan komme ind i installationen, bl.a. via lynnedslag ude i elnettet, hvor strømmene derved kan overføres til kablerne i jorden og ind i vores installationer. Dette kan resultere i at installationerne og brugsgenstande vil kunne blive beskadiget, og derfor har forsikringsselskaberne krævet af denne komponent bliver installeret i nye eltavler.
Udover selve komponenterne i eltavlen, stilles der også krav til den nødvendige dokumentation, som bl.a. omfatter opmærkning, CE-mærkning og el-diagrammer. Det er et krav at der udarbejdes og udleveres dokumentation til dig som kunde, hvor der fremgår en CE-mærkning af tavlen, samt beregnede værdier som tavlen er bygget efter og ikke mindst hvad den kan holde til.
Varmeudvikling i en eltavle kan udgøre en fare hvis ikke der er taget højde for dette via beregninger. Derfor skal der altid foretages beregninger ved ændringer i eltavler. Desværre ser vi ofte at der bygges om i eltavler for billige penge, på bekostning af at dokumentationen ikke opdateres.
Dokumentationen er din garanti for at tingene er fremstillet efter gældende regler, så du kan være tryg ved din installation.
Hos JJ El-Teknik ApS leverer vi skræddersyede eltavler til alle behov og af højeste kvalitet, hvilket ses på billedet til højre. Vi overholder alle gældende regler og udlevere altid gyldig dokumentation. Dette betyder at du altid får en eltavle af bedste kvalitet til meget fordelagtige priser.
Vi hjælper dig gerne med råd og vejledning, hvis du skal have udskiftet RCD eller eltavle.
Skal du f.eks. have en elbil, varmepumpe eller bare renovere og har behov for en ny eltavle?
Så kontakt os endelig på mail eller telefon.
Tag den første kontakt
Et tilbud fra JJ El-teknik ApS er altid 100 % uforpligtende.
Med fast base i Rødovre dækker vi hele København, Nordsjælland og øvrige Sjælland som autoriseret elektriker.